Poultry territorial specialization in Monte, Province of Buenos Aires

Authors

  • Silvia Busch Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET), Universidad de Buenos Aires, Universidad Nacional de Tres de Febrero https://orcid.org/0000-0003-1287-9529

Keywords:

Circuits of urban economy, built environment, cooperation circles

Abstract

From global production integration and the development of conservation techniques increased food circulation and, with it, process of productive specialization. Conforming process of territorial technification, in the last decades a poultry territorial specialization was established in Monte, Province of Buenos Aires. The aim of this paper is to inquire the genesis and recent history of that territorial specialization attending the movements in the circuits of the urban economy. The interpretation is based on field work carried out in Monte in 2017, 2019 y 2022; interviews conducted in Escobar and Ciudad Autónoma de Buenos Aires; and analysis of secondary sources, such as documentation produced by agencies of the National State, official information from companies and journalistic news. The text structure is founded in a spatiotemporal approach: we analyse the densification of the territorial specialization since the growth of Rasic Hermanos, then the company bankruptcy process that inaugurates the built environment devaluation and the participation of other actors; finally, the purchase of Granja Tres Arroyos that deepens the poultry production oligopolisation in the country.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Alconada Mon, H. (14 de julio de 2016) Polémica operación comercial de los ex dueños de Cresta Roja. Política, Diario La Nación. https://www.lanacion.com.ar/politica/polemica-operacion-comercial-de-los-ex-duenos-de-cresta-roja-nid1918210/

Akrich, M. (1993) Technique et médiation. Réseaux, volume 11, nº60, p. 87-98.

Alves, V. E. L. (2019) Agronegócio, reestruturação produtiva e o avanço da urbanização na fronteira agrícola do bioma cerrados do Centro-Norte do Brasil, Anais do XVI Simpósio Nacional de Geografia Urbana - XVI SIMPURB, 2019, Vitória, Brasil. https://periodicos.ufes.br/simpurb2019/article/view/26506

Baglioni, E. (2017) E. Labour control and the labour question in global production networks: exploitation and disciplining in Senegalese export horticulture. Journal of Economic Geography, 2017, p. 1–27. https://doi.org/10.1093/jeg/lbx013

Bernardes, J. A. (2021) Apresentação. En: Bernardes, J. A., Macedo Lopex Vasques Monteiro, J. L., dos Santos Aracri, L. A., Carvalho Arruzzo, R. (org) O setor carne-grãos no centro-oeste. Circuitos produtivos, dinámicas territoriais e contradições. Rio de Janeiro: Lamparina.

Bisang, R., Gutman, G. (2005) Acumulación y tramas agroalimentarias en América Latina. Revista de la CEPAL 87.

Blanco, J. (1995) Área Metropolitana de Buenos Aires: transformaciones territoriales en el marco de la globalización. Revista Eure Vol XXII Nº67, p. 7-16. https://doi.org/10.7764/1137

Braudel, B. (2006) La larga duración. Revista Académica de Relaciones Internacionales. Núm. 5, UAM-AEDRI.

Busch, S. I. (2018) Modernización en el circuito productivo de alimentos y aceleración contemporánea en la Región Metropolitana de Buenos Aires. Tesis de Doctorado de la Universidad de Buenos Aires, Área Geografía. http://repositorio.filo.uba.ar/handle/filodigital/9910.

Busch, S. I. (2019) Heterogeneidad en el circuito superior de alimentos: empresas globales y empresas con anclaje en la formación socio-espacial. Revista de Geografía: Estudios Socioterritoriales, N°25, Centro de Investigaciones Geográficas CIG, Facultad de Ciencias Humanas, UNCPBA, Tandil, ISSN 1853-4392. https://doi.org/10.37838/unicen/est.25-021.

Busch, S. I. (2020a) Norma y unicidad del sistema técnico en la producción de alimentos en Argentina. Revista Geograficando, Vol. 16, N° 2. http://dx.doi.org/10.24215/2346898Xe072

Busch, S. I. (2020b) Producción de alimentos, agencias estatales y normalización del territorio en Argentina. Revista Huellas. Volumen 24, Nº 1, Instituto de Geografía, EdUNLPam: Santa Rosa. https://cerac.unlpam.edu.ar/index.php/huellas/article/view/4352.

Busch, S. I., Donato Laborde, M. G. (2021) El área concentrada como aproximación teórico-metodológica en torno a la diferenciación espacial en la Argentina. Ponencia presentada en el XVIII Encuentro de Geografías de América Latina.

Carvalho David, V. (2022) La ciencia en los alimentos y los circuitos de la economía urbana. Tesis de Doctorado, Área de Geografía, Universidad de Buenos Aires.

Cátedra avícola (9 de agosto de 2019) En América del Sur se consolidará la agroindustria. Cátedra avícola https://www.catedraavicola.com.ar/en-america-del-sur-se-consolidara-la-agroindustria/.

Ciccolella, P. (1986) La industria avícola. En: Chiozza, E. y Figueiras, R. Atlas de la actividad económica de la República Argentina. Volumen 3: El sector industrial. Atlas total de la República Argentina. Centro Editor de América Latina.

Castro, J. (1957) Geopolítica da fome. Editôra Brasiliense.

Di Nucci, J. (2010) División territorial del trabajo y circuitos de la economía urbana: bebidas gaseosas y aguas saborizadas en Buenos Aires, Mar del Plata y Tandil. Tesis de Doctorado en Geografía, Universidad Nacional del Sur.

Drovetto, J. (2015) El señor de los pollitos. Revista Brando. http://www.conexionbrando.com/1782619-el-senor-de-los-pollitos.

Espíndola, C. Trajetórias do progresso técnico na cadeia produtiva de carne de frango do Brasil, Geosul, v.27, n.53, 2012. https://doi.org/10.5007/2177-5230.2012v27n53p89

Fel, A. (1978) La géographie et les techniques. Histoire des Techniques. Paris: Encyclopédie de la Pléiade, p. 1062-1110.

Guerra, M., Martín, M., Herrera, H. Hombre, M. Núñez de Villavicencio, M., Barrero, E. (2007) Efecto de la carne de ave separada mecánicamente sobre la calidad de hamburguesas. Ciencia y Tecnología de Alimentos, Vol. 17, No. 2, p. 22-25.

Gutman, G., Gorenstein, S. (2007) Las transnacionales alimentarias en Argentina. Dinámica reciente e impactos territoriales. Primeras Jornadas de Economía Regional Comparada, Simposio Ventajas Competitivas de los Agro-negocios en el MERCOSUR, Porto Alegre.

Hägerstrand, T. (1982) Diorama, path and project. Tijdschrqi voor Econ. en SOC. Geografie 73 N°6.

Harvey, D. (2010) O enigma do capital e as crisis do capitalismo. São Paulo: Boitempo.

Hentz, C. Hespanhol, R. A. (2023) A agroindústria de carnes de aves e suínos e o perfil dos produtores integrados na microrregião geográfica de Chapecó-sc. Geosul v. 38, n. 87, pp. 114-138. https://doi.org/10.5007/2177-5230.2023.e87752

Huergo, H. (2007) Avex, producción integrada en Río Cuarto, Producción Animal. https://www.produccion-animal.com.ar/produccion_aves/produccion_avicola/64-avex.pdf.

Lamas, M. (2007) Especialização produtiva e alienação do território: a moderna produção de algodão no Mato Grosso. -- Orientador: Márcio Antônio Cataia. Dissertação (mestrado) - Universidade Estadual de Campinas, Instituto de Geociências.Campinas, SP.

Lepratte, L., Blanc, R. Pietroboni, R., Hegglin, D. (2015) Sistemas socio-técnicos de producción e innovación. Análisis de la dinámica del sector de producción de carne aviar en la Argentina, Revista CTS, nº 28, vol. 10, 2015.

Marichal, M. E. (2013) La regulación de los alimentos en Argentina. Emergencia, codificación y resistematización del Derecho Alimentario. Doctorado en Derecho, Facultad de Ciencias Jurídicas y Sociales, Universidad Nacional del Litoral.

Ministerio de Economía y Finanzas Públicas (2015) Complejo Avícola, Serie Complejos Productivos. Secretaría de Política Económica y Planificación del Desarrollo, Subsecretaría de Planificación Económica, Dirección Nacional de Planificación Regional - Dirección Nacional de Planificación Sectorial.

Moraes, A. C. R. (1998) Fixação do valor e capital fixo. En: Escolar, M. Moraes, A. C. R. (comp) Nuevos roles del Estado en el reordenamiento del territorio: aportes teóricos. Instituto de Geografía, Departamento de Geografía, Facultad de Filosofía y Letras, Universidad de Buenos Aires, 1998.

Palacios, E. P. (2003) El complejo agroindustrial avícola argentino. Reconversión y perspectiva de inserción en el mercado regional e internacional. Revista Aportes para la Integración Latinoamericana, Instituto de Integración Latinoamericana Universidad Nacional de La Plata.

Palacios, P. Delménico, A. (2013) Hacia una caracterización de los productores avícolas del partido de Monte, Provincia de Buenos Aires. En: Palacios, P: (coord.) Agroindustria aviar argentina. Organización de la producción, territorios y problemáticas. Imago Mundi.

Palacios, P., Tadeo, N., Fedele, M., Nieto, D. (2009) Dinamismo del espacio rural en territorios próximos al área metropolitana de Buenos Aires. El caso del partido de Monte. XI Jornadas de Investigación del Centro de Investigaciones Geográficas y del Departamento de Geografía, La Plata.http://www.fuentesmemoria.fahce.unlp.edu.ar/trab_eventos/ev.834/ev.834.pdf

Santos, M. (1969) Alimentation urbaine et planification régionale en payssous-développé. Tiers-Monde, tome 10 n°37, 1969, p. 95-114.

Santos, M. (1972) Dimension temporelle et systems spatiaux dans les pays du Tiers Monde. In: Tiers-Monde, tome 13, n°50, 1972. 10.3406/tiers.1972.1848.

Santos, M. (1993) A urbanização brasileira. Hucitec.

Santos, M. (1996) Metamorfoses do espaҫo habitado, Fundamentos teóricos e metodológicos da Geografia. Hucitec.

Santos, M. (2008) O espaҫo dividido. EDUSP.

Santos, M. (2012) Por uma Economia política da cidade. EDUSP.

Santos, M. (2014) Espaҫo e Método. EDUSP.

Santos, M. Silveira, M. L. (2011) O Brasil. Territorio e sociedade no inicio do século XXI. Editora Record.

Senesi, S., Vilella, F. Palau, H. (2008) Importance of leadership and entrepreneurship for the performance of the poultry sector in Argentina. SOBER XLVI Congresso da Sociedade Brasileira da Economia, Administracao e Sociologia Rural.

Scherma, R. A., Ripplinger, F., Rocha Dalmora, T. W. (2021) Produção avícola e o uso do território brasileiro: dinâmica, crises e vulnerabilidades territoriais. En: Bernardes, J. A., Macedo Lopes Vasques Monteiro, D., Moraes Peixinho, D. Gomes Monteiro, J. L. Dos Santos Aracri, Carvalho Arruxxo, R. (org.) O setor carne-grãos no centro-oeste. Circuitos produtivos, dinámicas territoriais e contradições. Lamparina.

Silveira, M. L. (1999) Um país, uma região. Fim de século e modernidades na Argentina. FAPESP, 1999.

Silveira, M. L. (2016) Circuitos de la economía urbana. Ensayos sobre Buenos Aires y São Paulo. Editorial Café de las Ciudades.

Yahuar, N. (12 de julio de 2012) Industria anunció créditos para el sector avícola. Ámbito Financiero. https://www.ambito.com/edicion-impresa/industria-anuncio-creditos-el-sector-avicola-n3745032.

Zafalon, R., Diniz Filho, L. (2023) Transformações capitalistas na avicultura brasileira : do campesinato a pequena burguesia rural. Geosul, Florianópolis, v. 38, n. 88, p. 147-170 set./dez. https://doi.org/10.5007/2177-5230.2023.e85577.

Published

2024-10-01

How to Cite

Busch, S. (2024). Poultry territorial specialization in Monte, Province of Buenos Aires. Revista De Geografía Norte Grande, (89). Retrieved from https://revistahistoria.uc.cl/index.php/RGNG/article/view/66967

Issue

Section

Artículos