Tradicionalismo y cambio agrícola en Aconcagua: elementos para su comprensión
Palabras clave:
La revista no contemplaba “Palabras clave” para los artículos incluidos en este año de publicaciónResumen
This article describes and analyses the changes in the landholding structure and forms of production in the valley round the Aconcagua river during the 19th century, following the gradual changes in the insertion of the región in the agricultural exports model. The first stage, up to the first crises in the wheat markets, is marked by an increase in the áreas sown with grain, thanks to an extensión of irrigation and better communications with the mining regions in the North of Chile and the port of Valparaíso. This process was accompanied by a gradual división of the large estates but without a transformation in the forms of production. The second stage, linked to the grain export crises in the Central Valley, shows a diversification of the crops grown in the valley for the internal and foreign markets, based on the intensive use of the land, which leads to the creation of agroindustries of an intermedíate level.
Descargas
Descargas
Publicado
Cómo citar
Número
Sección
Licencia
Todos los contenidos de esta edición electrónica se distribuyen bajo licencia Creative Commons de “Atribución-Copartirigual 4.0 Internacional” (CC-BY-NC-ND). Cualquier reproducción total o parcial del material deberá citar su procedencia.
Los derechos de las imágenes publicadas pertenecen a sus autores, quienes otorgan a Diseña la licencia para su uso. La gestión de los permisos y la autorización de publicación de las imágenes (o de cualquier material) que contenga derechos de autor y sus consecuentes derechos de reproducción en esta publicación es de exclusiva responsabilidad de los autores de los artículos.